Начало Здравна медиа Здравни новини В Пловдив извършиха безплатно очни операции на трима пенсионери

В Пловдив извършиха безплатно очни операции на трима пенсионери

В Пловдив извършиха безплатно очни операции на трима пенсионери - изображение

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан подпомогна лечението на катаракта при трима пенсионери, които благодарение на този жест вече виждат отлично.

Двамата мъже и една жена над 65-годишна възраст от Пловдив са оперирани в отделението по очна хирургия в МБАЛ "Централ Хоспитал" от завеждащия д-р Димитрис Власиадис, на когото асистираше д-р Панайотис Христу.

Пациентите са избрани на случаен принцип.

От болницата информират, че интервенциите са извършени с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия, а именно Центурион", чието основно предимство е, че извършва отстраняване на старческото перде максимално щадящо за окото. На пациентите са имплантирани високотехнологични лещи на същата фирма. И тримата пациенти се чувстват отлично след операциите, защото с модерния апарат ядрото на лещата се отстранява много по-бързо и лесно, а това гарантира атравматичност на процедурата.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение. Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често тя се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма. Ето защо се наблюдава главно сред възрастните, като 9 от 10 пациенти над 75 години са засегнати от това състояние. 

Снимка: Lumedx

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗдравни проблемиАлтернативна медицинаЛюбопитноИсторияКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...БотаникаПсихологияСнимкиЛеченияИнтервютаНормативни актовеЗаведенияЛайфстайл