Начало Здравна медиа Здравни новини В Пловдив откриха кабинет в помощ на наркозависими и родителите им

В Пловдив откриха кабинет в помощ на наркозависими и родителите им

В Пловдив откриха кабинет в помощ на наркозависими и родителите им - изображение

Родителите на наркозависими деца в Пловдив ще могат да се консултират безплатно и анонимно в новооткрит кабинет. Там те ще намерят специализирана помощ и съвети как да реагират в подобни ситуации.

Кабинетът се намира в район "Южен" на ул. "Трети март" в приемната на Детска педагогическа стая. Експертите са наясно, че много малко от наркозависимите са способни да се изправят пред проблема си и да си го признаят. Малко от тях търсят помощ, но въпреки трудното начало все пак са налице първите записани часове.

Специалистите предупреждават, че към наркотиците посягат все по-малки деца. Вече има случаи на шестокласници, които са опитали за първи път. Мая Минчева, председател на Комисията за борба с противообществените прояви на непълнолетните в район "Южен", коментира, че за да има ефект терапията, зависимият трябва да пожелае и да направи първата крачка към своето очистване. Стремежът на консултантите е да покажат на родителите как да постъпват в подобни ситуации и как да накарат детето си да се обърне за помощ.

Близките могат да се ориентират по поведението на тийнейджъра дали той взима наркотици. Ако то рязко се е променило, изменил се е начинът му на обличане и дори изражението, значи е под тяхна власт.
Психотерапевтът Стойчо Миличин казва, че зависимостта от дрогата понякога е за цял живот и затова и терапията е продължителен процес. Но от голямо значение е да се премахне причината, поради която се прибягва до наркотиците. Ако тя не се изкорени, няма да има успех в личната борба срещу тях.

Плашещото при непълнолетните наркомани е, че дрогата нанася много по-големи вреди върху техния организъм, защото той е все още недоразвит. За съжаление дрогата е достатъчно евтина и по този начин достъпът до нея е много лесен.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: dcnews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниСнимкиЛайфстайлПсихологияИсторияНормативни актовеЛюбопитноЛеченияАнкетиИзследванияБотаникаСоциални грижиСпортОрганизацииРецептиЗаведенияОбразование