Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ - Пловдив премахнаха тумор с модерен лазер

В УМБАЛ - Пловдив премахнаха тумор с модерен лазер

В УМБАЛ - Пловдив премахнаха тумор с модерен лазер - изображение

В УМБАЛ - Пловдив беше премахнат с лазер 6-сантиметров доброкачествен тумор на простата. “Отстранихме го без никакво кървене и загуба на телесни течности, като запазихме съседните тъкани“, каза началникът на клиниката по урология доц. д-р Димитър Шишков.

Руският 65-годишен гражданин, който е бил подложен на интервенцията, ще се възстанови за 2-3 дни, което е много кратък период за разлика от класическата операция. Образуванието е било буквално изпарено.

Лазерът, който е закупен благодарение на Министерството на здравеопазването, отпуснало 500 000 лв., е използван при 40 души от Южна България. От тях 21 са имали тумор на простата, 7 – рак на пикочния мехур. С апарата дори може да се разбиват камъни на бъбреците. На мъж от Стара Загора е разрушен 3,5-сантиметров. По този начин не се е наложило пациентът да бъде разрязан, а с лазера е достигнато до камъка през пикочопровода. Болният е изписан един ден след операцията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: static02.podtepeto.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиСнимкиПатологияАлтернативна медицинаХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиИсторияМедицински изследванияНормативни актовеБотаникаСпециалистиЗаведенияПсихологияИнтервюта