Начало Здравна медиа Здравни новини В Разград се проведоха безплатни ехографски изследвания на щитовидната жлеза

В Разград се проведоха безплатни ехографски изследвания на щитовидната жлеза

В Разград се проведоха безплатни ехографски изследвания на щитовидната жлеза - изображение

В Разград се проведоха безплатни ехографски изследвания на щитовидната жлеза.

По данни на ендокринолога д-р Красимир Хаджилазов, който извърши прегледите, в скрининга са се включили близо 90 жители и гости на града.

Обобщението на резултатите показа, че девет души са с тиреоид на Хашимото, а при 13 заболяването е потвърдено с различна давност. При 11 от пациентите не са открити изменения в щитовидната жлеза, а при останалите са установени "възли на жлезата". Всеки, преминал прегледа, е получил предписание за предприемане на изследвания и провеждане на лечение.

Специалистите припомнят, че щитовидната жлеза е "основен регулатор" на метаболизма и играе ключова роля за здравето. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМедицински изследванияЗдравни съветиНормативни актовеЗаболявания (МКБ)ИсторияНаучни публикацииХранене при...ЛеченияЛюбопитноИнтервютаКлинични пътекиСнимкиАлтернативна медицинаФизиологияБотаникаСпортСпециалистиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЗаведенияОрганизации