Начало Здравна медиа Здравни новини В Русе ще мерят безплатно кръвна захар на 14 ноември

В Русе ще мерят безплатно кръвна захар на 14 ноември

В Русе ще мерят безплатно кръвна захар на 14 ноември - изображение

По повод Световния ден за борба с диабета в Русе ще има кампания за безплатно измерване на кръвната захар. Специалисти от Вътрешно отделение на УМБАЛ „Медика Русе“ ще изследват желаещите да проверят стойностите на кръвната си захар на площада на Централния общински пазар. На 14 ноември, в часовете от 11 до 13 те ще бъдат там, ще съветват и ще дават информация на хората за методите на профилактика.

Статистиката показва, че за миналата година броят на заболелите от диабет в страната е близо 500 000 души. За да се поддържат стойностите на кръвната захар, е необходимо да се спазва строга диета без консумирането на тежки животински мазнини и бързоусвоими захари. Също така задължително е поне половинчасово занимание с физическа активност – каране на колело, ходене, танци и др. Специалистите не препоръчват прилагането на самолечение, когато се задържат високи нива на кръвната захар дълго време.

При поддържането на добри стойности се подобрява качеството на живот на диабетиците и съпътстващите усложнения могат да намалеят 50% в такъв случай, както и при прилагане на адекватно лечение и навременно реагиране.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноИсторияДиетиЗдравни съветиСпортЛеченияАлт. медицинаХранене при...ИзследванияИнтервютаБотаникаКлинични пътеки