Начало Здравна медиа Здравни новини В СБАЛАГ „Майчин дом“ ще има безплатни консултации за рак на маточната шийка

В СБАЛАГ „Майчин дом“ ще има безплатни консултации за рак на маточната шийка

В СБАЛАГ „Майчин дом“ ще има безплатни консултации за рак на маточната шийка - изображение

По повод Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка в СБАЛАГ „Майчин дом“ ще се провеждат безплатни консултации от 29 януари до 2 февруари. Желаещите да се консултират могат да се запишат на тел. 02 91 72 200 в часовете между 13 и 15 ч. Самите прегледи ще се провеждат от 13 до 16 ч.

В нашата страна има висок процент заболеваемост и смъртност вследствие рак на маточната шийка. Той се причинява от човешки папиломен вирус (HPV) и редовните профилактични прегледи са важни за ранното диагностициране на заболяването. Всички, които осъществяват полови контакти, трябва да си правят изследване за HPV. Вирусът се предава от досег между лигавица в лигавица и кожа в кожа.

В „Майчин дом“ е единствената по рода си в България лаборатория, в която се изследват и установяват различни заболявания, включително и човешки папиломен вирус. Апаратурата отговаря на световните стандарти и изпълнява изследванията с точност до 100%. Анализът се извършва единствено от машината, без да има човешка намеса и по тази причина няма възможност за грешка.

В лабораторията могат да бъдат установени 80 от щамовете на HPV, сред които високо, средно и ниско рискови. Инфектирането с вируса протича без симптоми, а когато то продължава твърде дълго, се променя генетичната информация в клетката и започва развиването на предраково състояние, което след това преминава в рак, казва изпълнителният директор на „Майчин дом“ доц. Иван Костов.

В софийското здравно заведение се прилага нов метод, при който се прави спектрален анализ на шийката на матката. Той се извършва с апарата LuViva, който може да диагностицира в различните фази предрака и рака на маточната шийка. Съвременният апарат определя концентрацията на химични елементи в тъканите и по този начин открива онкозаболяването в ранен стадий. Способен е да установи и структурни промени в тъканта като съдържание на кръв и увеличение на кръвния поток, удебеляване на епитела, размер на клетъчно ядро.

Не е необходимо да се вземат тъканни проби или да се правят лабораторни изследвания. Сканирането с апарата продължава 80 секунди и резултатът е готов веднага. Доц. Костов е на мнение, че за да намалеят случаите на рак на маточната шийка, държавата трябва да поеме отговорността под формата на организиран масов скрининг.

Същественият показател, че има проблем е, че при наличието на злокачествено заболяване жената получава кървене особено по време на полов акт и извън менструалния цикъл. Това е знак, че тя трябва да отиде на преглед при лекар.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: maichindom.com
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни съветиНормативни актове