Начало Здравна медиа Здравни новини В СБАЛОЗ – Варна започват прегледи за рак на гърдата и на маточната шийка

В СБАЛОЗ – Варна започват прегледи за рак на гърдата и на маточната шийка

В СБАЛОЗ – Варна започват прегледи за рак на гърдата и на маточната шийка - изображение

Във варненската Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков“ започват безплатни прегледи за рак на млечната жлеза и на шийката на матката. Те ще се провеждат от днес до края на месец март всеки вторник, сряда и четвъртък в часовете от 10 до 12. Ако интересът е прекалено голям и бързо се изчерпят часовете, е възможно продължаване на кампанията и през месец април.

Специалистите съветват дамите поне един път в годината да ходят на гинекологичен преглед и да си правят цитонамазка. Това е единственият начин да бъде установено заболяване в ранен етап. Жените да не пренебрегват кървенето извън менструалния цикъл, след полов акт или промивка. Добре е да се консултират с лекар и при обилно течение или при подуване и болки в корема.

В СБАЛОЗ – Варна е традиция провеждането на профилактични прегледи и ежегодно през пролетта и есента има такива кампании. През миналата година 206 жители на града са се възползвали, като при 5 на сто от тях са диагностицирани онкологични заболявания в ранен стадий. Това значително повишило шансовете им за успешно излекуване.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg, varnaoncology.org
Снимка: varnaoncology.org

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСнимкиПатологияЗдравни проблемиАлт. медицинаЗдравни съветиНормативни актове