Начало Здравна медиа Здравни новини В София започва кампания за безплатни прегледи на миома на матката

В София започва кампания за безплатни прегледи на миома на матката

В София започва кампания за безплатни прегледи на миома на матката  - изображение

В столицата стартира първият общ скринингов проект за изследване на заболяването у нас. Той се осъществява с общите усилия на трите големи АГ болници и Столичната община. Общинската „Св. София“, „Шейново“ и „Майчин дом“ започват информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката.

Столичната община беше първата, която подкрепи и скринингът на рака на млечната жлеза, а до момента са осъществени четири програми за изследването на рак както на нея, така и още на щитовидната жлеза, простатата и белия дроб.

Основната цел на инициативите е превенцията, която се реализира чрез информираността и прегледите. 

От 5 февруари трите болници започват безплатните прегледи и консултации, които ще продължат един месец. Те ще бъдат извършвани само с предварително записване и са насочени към жени в риск – такива, на които е поставена диагнозата и вече претърпели лечение или пък които са част от рисковата група на жени между 35 и 40 години, които не са раждали.

Миомите на матката са вид доброкачествени тумори. Добре е да се знае, че миомата не е нито причинител, нито е първото проявление на рака, а и не всяка трябва да бъде оперирана, заяви инициаторът на кампанията проф. Иван Костов от „Майчин дом“.

Данните показва, че у нас годишно с тази диагноза се хоспитализират над 5200 жени.

Няма точна информация колко са осъществените операции на миома в страната. Според статистиката от трите болници средно всяка десета гинекологична интервенция в тях е била заради миома. На година над 400 от оперираните губят детеродния си орган.

Специалистите са категорични, че възможността жените с тази диагноза да се лекуват в амбулаторни условия ще помогне те да съхранят способността си да раждат.

Записванията могат да се направят във всяка една от трите болници, които са част от кампанията:

  • СБАЛАГ „Майчин дом“ – 02/ 917 24 42
  • I-ва САГБАЛ „Св. София“ – 02/447 02 76
  • II-ра САГБАЛ „Шейново“ – 02/965 94 70

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: sofia.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияИзследванияИсторияХранене при...Здравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиБотаника