Начало Здравна медиа Здравни новини В София се проведе събитието Събуди се с грим по повод Световния ден за борба с овариалния карцином

В София се проведе събитието Събуди се с грим по повод Световния ден за борба с овариалния карцином

В София се проведе събитието Събуди се с грим по повод Световния ден за борба с овариалния карцином - изображение

В София за първи път се проведе специално събитието под наслов „Wake up with Makeup!“ („Събуди се с грим“) по повод отбелязването на Световния ден за борба с овариалния карцином. Денят се чества официално на 8 май от 2013 година с различни инициативи по света.

Осна цел е повишаването на информираността на обществото към заболяването, от което всяка година се диагностицират близо 240 000 жени по цял свят.

Събитието „Wake up with Makeup!“ бе подкрепено от десетки жени и мъже. Те се гримираха в синьо-зелено – символ на борбата с рака на яйчника, за да изразят своята съпричастност и разбиране.

Ракът на яйчника се нарежда на шесто място по честота на проява сред жените в Европа. В България всяка година се диагностицират близо 775 жени. Около 421 от тях се губят своя живот вследствие на заболяването.

Основните причини за развитието на заболяването са три – начин на живот ( затлъстяване, тютюнопушене и др.), фамилна обремененост, хормонални прояви ( ранна или късна менструация, липса на раждане, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

Специалистите съветват жените да провеждат по-често профилактични прегледи, да водят по-здравословен начин на живот и да търсят професионали консултации при подозрение за ранни симптоми или наличие на фамилна обремененост, за да може да се диагностицира заболяването в най-ранен стадий. Това ще окаже възможност за своевременно лечение.

Фондация „Една от 8“ с основател Нана Гладуиш застава зад каузата, защото рака на гърдата и овариалния карцином имат сходна връзка.

Добромира Петрова от „АстраЗенека“ призовава всяка жена да мисли за себе си, да посещава редовно профилактични прегледи, защото в ранен стадий лечението би било успешно.

Кампаниите от тови вид са много важни, за да може човек да се научи и да не се страхува. Диагнозата рак не е присъда, въпреки че той се превръща в пандемия през послените години", заяви Актрисата Йоана Буковска.

Инициативата е организирана от Фондация „Една от 8“ съвместно с подкрепата на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) и АстраЗенека.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: prplay.net
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортИсторияЗдравни съветиБотаникаАлтернативна медицинаЛеченияАнкетиНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалисти