Начало Здравна медиа Здравни новини В Спешния център в Кюстендил не достигат 10 медицински специалисти

В Спешния център в Кюстендил не достигат 10 медицински специалисти

В Спешния център в Кюстендил не достигат 10 медицински специалисти - изображение

В Спешния център в Кюстендил има остра нужда от 10 лекари и медицински сестри. На ден в него се получават между 50 и 60 сигнала, отделно близо 30-40 души идват за преглед. Проблемът в липсата на кадри не е точно финансов, просто работата не е атрактивна за специалистите.

Директорът на центъра Анелия Георгиева казва, че в момента се работи с постоянен брой екипи, като лекарите и медицинският персонал дават допълнителни дежурства, за да покрият липсващите специалисти. Графикът се спазва стриктно, за да не се получават 24-часови смени и претоварване на хората.

Спешният център в Кюстендил обслужва 182 населени места, отделно по границата правят прегледи на влезлите нелегално. Работата в него е трудна и отговорна, необходимо е да се взимат решения за кратко време, а не както в отделенията. Друг аспект от дейността им е, че често нямат представа на какво ще попаднат, когато отидат на адрес, както имали случай на посрещнал ги наркоман с брадва. Често са подложени на агресия и за части от секундата трябва да взимат самостоятелни решения.

Фелдшерите са много голяма подкрепа, когато има нужда от допълнителни кадри, защото извършват 80% от дейностите в подобни центрове. За съжаление не се предприемат никакви мерки, за да бъде продължена тази професия. А възрастта на фелдшерите в спешната помощ варира между 50 и 60 г.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: cross.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияБотаникаСнимкиСпециалистиИсторияЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиСтатистически проучванияНормативни актовеОрганизацииЗаведенияВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети