Начало Здравна медиа Здравни новини В Стара Загора 6 души са с положителни проби за грипен щам тип А

В Стара Загора 6 души са с положителни проби за грипен щам тип А

В Стара Загора 6 души са с положителни проби за грипен щам тип А - изображение

В Стара Загора вече има регистрирани 6 случая на грипен щам тип А (H3N2), съобщават от местното РЗИ. Наблюдава се и повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ), което е нормално за сезона.

Данните от здравната инспекция показват, че за периода от 26 ноември до 2 декември имало 292 случая на ОРЗ в сравнение с 235 през предходната седмица. Затова специалистите предприели вземане на проби от пациенти с вирусни инфекции в неотложните кабинети на старозагорските лични лекари. В Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към НЦЗПБ в столицата били изследвани 13 проби, от които шест се оказали положителни за H3N2. Те принадлежат на деца на 3- и 4-годишна възраст и на четирима възрастни, които са между 40 и 60 г.

От РЗИ – Стара Загора ще предприемат необходимите противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция, ако се налага. Здравните инспектори препоръчват да се избягва посещаването на затворени помещения, където има голям човекопоток, и докосването на очите, носа и храненето с мръсни ръце. Необходимо е спазването на добра хигиена, както и носенето на маска от болния, която спира разпространението на вируси. За да е ефикасна, тя трябва да се подменя на всеки 2 часа.
Съветът на специалистите е хората да не закъсняват с търсенето на медицинска помощ и да не се самолекуват.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: РЗИ – Стара Загора
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидеоЗдравни съветиМикробиологияЛюбопитноЗдравни проблемиХранене при...ЛайфстайлПрезентацииТестовеИсторияЛеченияСнимкиБотаникаАлт. медицинаИзследванияЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмСпециалистиСпортОрганизацииАнкети