Начало Здравна медиа Здравни новини В Старозагорско се увеличават децата с астма и алергии заради мръсния въздух

В Старозагорско се увеличават децата с астма и алергии заради мръсния въздух

В Старозагорско се увеличават децата с астма и алергии заради мръсния въздух - изображение

В Старозагорска област обезпокоително се увеличават астматичните и алергични заболявания, предупреждава алергологът д-р Пламен Яковлиев пред БНР. Според него това се дължи на фините прахови частици и на неизвестен замърсител, който влошава въздуха в града.

Най-тежки са пораженията върху децата, като рязко се е повишил броят на страдащите от астма и алергии при тях. Това са наблюденията на д-р Яковлиев от прекия му досег с пациентите. Изследване, което е проведено преди 10 години, сочи, че 8% от българите в страната имат астма, докато за Стара Загора процентът е много по-висок, счита лекарят. Няма официална статистика с колко нарастват в процентно отношение за даден период този вид заболявания.

Сред причините за лошия въздух в Старозагорска област са засиленият автомобилен трафик, добивът на въглища и производството на електроенергия и брикети. Прави впечатление, че по-тежко протичат астматичните и алергични заболявания и се активизират при все по-малки пациенти.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноНовиниСпециалистиИсторияХранене при...ЛайфстайлАлтернативна медицинаСнимкиФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииТестовеБотаникаЛеченияМедицински изследванияКлинични пътекиНормативни актовеСпортОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияАптеки