Начало Здравна медиа Здравни новини В Сърбия се роди момиченце с рекордно ниско тегло

В Сърбия се роди момиченце с рекордно ниско тегло

В Сърбия се роди момиченце с рекордно ниско тегло - изображение

В Сърбия на бял свят се появи момиченце, което тежи само 350 г. То се родило в 28-та гестационна седмица и е най-малкото бебе, което се е раждало в страната.

Причината за преждевременното раждане и ниското тегло е застой в бременността, което е много рядък случай. Той може да бъде провокиран най-често от хипертония, промени в плацентата или генетични аномалии. В това състояние е много трудно бебето да се задържи и обикновено е по-малко от 20-та седмица. Момиченцето е в добро състояние в момента и дори надминава вече по тегло своите връстници, съобщава проф. д-р Снежана Ракич от акушеро-гинекологичната болница „Народен фронт“.

Лекарката обяснява, че в 28-та седмица плодът трябва да тежи 1 килограм. За щастие бебетата със застой в растежа компенсират с ускорено съзряване на белите дробове и други органи и затова новороденото е в сравнително добро състояние. То диша и се храни нормално, майката също е в добро здраве и е изписана от болницата.

Преди появата на това бебе е имало още един подобен случай преди години. Рекордът за новородено с най-ниско тегло се е държал от малкия Вук, който се появил на бял свят в 24-та гестационна седмица след лекарска грешка, тежейки само 470 г. Момченцето в момента е на 5 години.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: politika.rs
Снимка: pexels.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...СпортАлт. медицинаДиетиИзследванияРецептиФизиологияКалкулаториЛеченияБотаникаПсихологияТестовеИсторияСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииСпециалистиПроизводители