Начало Здравна медиа Здравни новини В три града ще се организират безплатни прегледи на деца с проблемен растеж

В три града ще се организират безплатни прегледи на деца с проблемен растеж

В три града ще се организират безплатни прегледи на деца с проблемен растеж - изображение

В регионите на Велико Търново, Габрово и Горна Оряховица ще се проведат безплатни прегледи за деца с проблеми в растежа. Те ще се състоят от 15 до 17 април и са провокирани от инициативата "Клиника на колела", която е част от кампанията GROWINFORM, започнала през септември миналата година във варненската УМБАЛ „Св. Марина".

Инициативата е по идея на Варненското дружество по детска ендокринология и целта е ранно диагностициране и навременно лечение на състояния, причинени от проблемен растеж. Ако родителите искат да се възползват от възможността за безплатен преглед на детето им, трябва просто да отидат в съответното лечебно заведение. Не се нуждаят от направление или да си записват предварително час. Необходимо е само да предоставят информация за собствения си ръст и данни за теглото и височината на детето през годините.

Прегледите във Велико Търново ще се проведат на 15 април от 13,30 до 17 ч. в приемния детски кабинет в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". В Габрово консултациите ще започнат на 16 април от 10 до 16 ч. в ДКЦ 1, ет. 2, кабинет 26. На 17 април от 9 до 14 ч. лекарите ще преглеждат деца с проблемен растеж в ДКЦ 1, ет. 1, в бившия УНГ кабинет.

Състоянията, свързани с тези проблеми, са от групата на редките болести. Недостигът на растежен хормон е една от причините, лечението е доста скъпо, но изцяло се заплаща от НЗОК. Детските ендокринолози предупреждават, че повече от две трети от децата не са диагностицирани заради неинформираността на личните лекари и родителите. Нарушенията в растежа се проявяват най-вече след втората годинка, но може и след първата в случаите, когато не става въпрос за скелетни заболявания. Ранното диагностициране е от особена важност и дава по-големи възможности за лечение.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: shutterstock.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиПсихологияВидеоПатологияАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...СпортРецептиЛайфстайлОрганизацииИзследванияИсторияЛеченияСнимкиНормативни актовеБотаника