Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ "Александровска" ще се проведе работна среща на групата на европейските експерти по деменции

В УМБАЛ "Александровска" ще се проведе работна среща на групата на европейските експерти по деменции

В УМБАЛ "Александровска" ще се проведе работна среща на групата на европейските експерти по деменции  - изображение

В Клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Александровска" в София ще се състои работна среща на Групата на eвропейските експерти по деменции, в която чл. кор. проф. дмн Лъчезар Трайков, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции, участва със своя екип.

Срещата, която ще се проведе на 16 март от 12.30 часа, е по инициатива на Българското дружество по деменции, чийто председател е проф. Трайков, с фокус "Подобряване на грижите за хора с деменции, пребиваващи в институции". В групата участват експерти от Норвегия, България, Холандия, Румъния и Гърция.

Целта на срещата е да се предложат препоръки за най-различни аспекти на най-добри условия за дневните центрове и домовете - фактори на средата при институционални грижи, препоръки за индивидуализиран подход към всеки пациент, когнитивна стимулация, когнитивна рехабилитация и други дейности, съобразени с личния опит на пациентите.

Проф. Трайков подчерта, че европейската инициатива и препоръки са ориентирани към деинституционализация на пациентите с деменция и към създаване на условия за максимално дългата им преживяемост в среда близка до семейната и в общността. За част от случаите пребиваването в специализирани места за извънсемейна грижа е неизбежно и целта на експертната група е да хуманизира максимално обгрижването на тези пациенти с изработването на общи насоки и препоръки за минимално използване на антипсихотични средства, повече психологически и индивидуализиран подход към пациентите, като се вземат предвид личните им истории, максимално приложение на алтернативни нефармакологични (поведенчески, психологични) методи и средства за адаптация към това тежко състояние, както и справяне с последствията от него.

Като крайна цел на участието на българските експерти от тази работна група е изработването и приемането на национална осъвременена стратегия/концепция за диагностика и грижи на хората с деменции, както и да координира усилията на националните институции като МЗ, МТСП, НЦОЗА и професионални организации, имащи отношение към проблема.

Снимка: Novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноНовиниПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлАлтернативна медицинаИсторияМедицински изследванияБотаникаЛечения