Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ - Пловдив ще се проведе курс по ултразвукова диагностика на ранна артропатия при пациенти с хемофилия

В УМБАЛ - Пловдив ще се проведе курс по ултразвукова диагностика на ранна артропатия при пациенти с хемофилия

В УМБАЛ - Пловдив ще се проведе курс по ултразвукова диагностика на ранна артропатия при пациенти с хемофилия - изображение

На 10 ноември 2016 г. в Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицински университет - Пловдив започва високоспециализиран двудневен "Курс по ултразвукова диагностика на ранна артропатия при пациенти с хемофилия" за български лекари - детски хематолози, ревматолози и ортопеди.

Обучителният форум е под ръководство на изтъкнатия италиански професор, специалист по ултразвук и образна диагностика на опорно-двигателната и периферната нервна система - проф. Карло Мартиноли от Университета в Генуа, Италия.

Курсът e с продължителност два дни - 10 и 11 ноември, в Медицински университет - Пловдив, базата на бул. В. Априлов №15А, катедра "Педиатрия и медицинска генетика".

Домакинството на Катедрата по педиатрия към МУ - Пловдив стана възможно благодарение на дарен ултразвуков апарат с трансдюсер за диагностика на мускулно-скелетните промени на пациенти с хемофилия. При тези пациенти се получават характерни деформации на ставите.

Целта на този апарат е откриването на ранните ставни промени при хемофилия, което позволява и е обективен метод за прецизиране на лечението с коаголационен фактор и подобряване на профилактиката.

Новост за българските лекари, участващи в обучението, е какви са спецификите за увредените стави при пациентите с хемофилия А и хемофилия В. Включени са поредица от демонстрации с пациенти, предвидени да бъдат извършени в Отделението по детска онкохематология.

"Специалистите ще наблюдават 8 пациенти - деца с тежка форма на хемофилия и чести кръвоизливи в ставите. За първи път в страната ставна ехография при хемофилия вече се провежда в детска клиника по стандартите на международен протокол НЕAD-US", обясни доцент Мария Спасова, дм - детски онкохематолог, началник на отделението.

Ръководителят на катедрата професор Мирослава Бошева, дм, подчерта че със съдействието и по решение на ректорското ръководство е закупена допълнителна апаратура за катедрата, което е безспорно най-ценната и значима придобивка за работата на педиатрите в МУ - Пловдив през тази година. 

Професор Карло Мартиноли е предвидил индивидуални консултации и работа с всеки един от лекарите в курса. През своята научно-изследователска кариера италианският професор Карло Мартиноли е удостоен с редица отличия и награди от научни асоциации и федерации в областта на ултразвуковата образна диагностика (RSNA, ARRS, ECR, ESPR and ESUR-SUR). 

Любопитно е, че инициативата за покана към видния световноизвестен италиански учен е на един от най-младите лекари в пловдивската педиатрия, още специализант - д-р Неофит Спасов, докторант в отделението, а поводът - са изследванията, които той прави за дисертацията си за оценка на ставния статус при пациенти с хемофилия - сама по себе си тази тематика е новост за България. Младият докторант се надява професор Мартиноли да приеме да консултира изследванията му, който ще бъдат включени в дисертацията му.

Снимка: УМБАЛ "Пловдив"

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияИсторияХранене при...ОрганизацииФизиологияОбразованиеСпорт и туризъмАптекиСпециалистиЛюбопитноЛайфстайл