Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив френски хирурзи оперират деца с тежки лицеви аномалии

В УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив френски хирурзи оперират деца с тежки лицеви аномалии

В УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив френски хирурзи оперират  деца с тежки лицеви аномалии - изображение

Деца на възраст от 5 месеца до 8 години с тежки лицево-черепни аномалии през тази седмица оперират в УМБАЛ "Свети Георги" лекари от Университетската болница във френския град Лил.

Пластичният хирург проф. д-р Филип Пелерен и детският неврохирург проф. д-р Патрик Делем ежегодно, в продължение на близо 20 години, пристигат в Пловдив по покана на пловдивската университетска болница и на нейното Отделение по пластична и краниофациална хирургия, в лицето на началника на звеното проф. д-р Юрий Анастасов.

Проф. Пелерен и проф. Делем в рамките на седмица оперират в екип с проф. Юрий Анастасов, с началника на Клиниката по неврохирургия доц. д-р Христо Желязков и обещаващия млад лекар д-р Костадин Гигов.

В първия ден на престоя си те са извършили над 20 консултации с пациенти от цялата страна. Така са определени случаите, на които ще бъдат направени операции. Една от първите е на 5-месечно дете, на което е извършена краниопластика и дистракция на среден лицев масив.

Фондът за лечение на деца заплаща пътните разходи на лекарите и престоя им в България, а те работят напълно безвъзмездно по тези изключително тежки медицински случаи.

Около 20 деца годишно се оперират от чуждестранни специалисти в Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Лекари от САЩ, Испания, Холандия и Индия пристигат по покана на проф. Юрий Анастасов.

"Визитите на тези специалисти и извършваните от тях операции на територията на България спестяват огромни суми на държавата и на семействата на децата за болнично лечение, пътуване и престой в чужбина", смята проф. Анастасов.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалисти