Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив отново ще има безплатни прегледи за туберкулоза

В УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив отново ще има безплатни прегледи за туберкулоза

В УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив отново ще има безплатни прегледи за туберкулоза - изображение

Поредна кампания за безплатни прегледи за туберкулоза организира Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Скринингът ще се проведе от 11 до 15 юни, като часовете, определени за консултациите, са от 8 до 13. Желаещите да проверят своето състояние могат да го направят на адрес бул. „Пещерско шосе“ 66А.

Пловдивското лечебно заведение организира 4 пъти в годината подобни безплатни прегледи, които са част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България. Най-често вниманието е обърнато към латентните форми на заболяването. Пациентите, при които има съмнение за наличие на болестта, ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания.

При предишното провеждане на скрининга през март са прегледани 227 души от Пловдив. На 75-ма е направен кожен туберкулинов тест, 30 души са били съмнителни за туберкулоза, а на двама е проведено лечение. Случаите на латентна инфекция били 15, които били обхванати с химиопрофилактика.

Хората с латентна форма на туберкулоза не проявяват явни признаци на заболяването и не носят в себе си заразата. Но те са постоянни резервоари на инфекцията и при някои от тях може да се развие активната й форма и да станат причина за зараза.

Основна цел на здравните специалисти е да се диагностицират и лекуват адекватно хората с активна туберкулоза, за да може по този начин да се контролира заболяването. От значение е и проследяването състоянието на близките, имали контакт с болния.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: estudiareneuropa.eu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияВидеоСнимкиДиетиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаТестовеИзследванияБотаникаЗаведенияСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актове