Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София вече се прилага тест за непоносимост към 108 храни

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София вече се прилага тест за непоносимост към 108 храни

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София вече се прилага тест за непоносимост към 108 храни  - изображение

В Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ вече ще може да се прави ново изследване, което ще е насочено към хора с автоимунни заболявания и ще проверява нетолерантността им към 108 различни храни. Това съобщиха на провела се дискусия в лечебното заведение, озаглавена „Автоимунитет и хранителен интолеранс“.

Тестът „Панел хранителен интолеранс – 108 антитела (IgG)” има за задача да открие антитела в серума на пациенти срещу конкретни храни. След изследването те получават обяснение от специалист в кои случаи може да има наличие на непоносимост и кога не. Тестът може да бъде от голяма полза при лечението на болни от улцерозен колит, системен лупус, ревматоиден артрит, болест на Крон или на Бехтерев и др. Той е в състояние да им покаже кои храни да избягват, които биха обострили симптомите им, и кои могат да консумират без риск. Лекарите от лабораторията ще насочват пациентите към кой специалист да се обърнат, за да диагностицира влошеното им състояние.

Гост на дискусията беше д-р Едуард Рослер, собственик на една от големите европейски лаборатории за диагностика на част от човешкия микробиом. В нея се изследват още показатели, свързани със смилането и резорбцията на храните, и маркери, свързани с хранителна непоносимост в червата. Специалистът изнесе лекция за ролята на микробиома при пациенти с автоимунни заболявания и за „лошите“ бактерии. Той посочи научни доказателства за връзката между чревни бактерии и кожата и антитела, наречени анти-Ro60, при болни от системен лупус ериматозус. Или за сходство между части на микроорганизми в червата и структури на ретината на окото, водещо до развитие на автоимунен увеит.

В дискусията се включи и д-р Екатерина Иванова – Тодорова от Лабораторията по клинична имунология, която изнесе лекция за хранителната непоносимост при пациенти с автоимунни заболявания. Трябва да се прави разлика между алергия и интолеранс към даден хранителен продукт. В първия случай тялото образува антитела от клас IgE и симптомите се проявяват веднага след яденето на храната. Те могат да бъдат животозастрашаващи. При непоносимостта организмът образува антитела от клас IgG и признаците се проявяват във времето, дори след седмици и не поставят в опасност живота. При интолеранса към дадени храни се стига до чревно възпаление, което е свързано с неправилна резорбция и смилане на хранителни вещества, както и до засилване на някои клинични симптоми при болни от автоимунно заболяване.

Специалистите обясняват, че дори и да се открият храните, които засилват симптомите, тяхното избягване не може да замести терапията с лекарства.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниЗаведенияИнтервютаСнимки