Начало Здравна медиа Здравни новини В Холандия мобилно приложение ще помага на хомосексуалните бежанци

В Холандия мобилно приложение ще помага на хомосексуалните бежанци

В Холандия мобилно приложение ще помага на хомосексуалните бежанци - изображение

В Холандия бежанци от общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните вече могат да се информират за правата си и по въпроси, свързани с получаването на здравна помощ и със сигурността им, чрез специално мобилно приложение.

"Повечето от бежанците не знаят, че в Холандия могат да подадат жалба за дискриминация и че тук е наказуема не хомосексуалността, а дискриминацията", поясни министърът на културата Йет Бюсемакер.

Приложението Rainbow Refugees NL може да бъде изтеглено от iTunes. То предлага информация за правата на хомосексуалните бежанци, за процедурата за получаване на убежище, за организациите, които могат да им съдействат и да помогнат по въпроси, свързани със здравето или сигурността им. Приложението е налично във версии на арабски, английски, френски и персийски език.

Припомняме ви, че Холандия е първата в света страна, узаконила еднополовите бракове. През месец март 2016 г. холандският парламент одобри промени, регламентиращи отделно настаняване на хомосексуални бежанци след десетки случаи на смъртни заплахи, отправени от други бежанци, и след инциденти в мигрантски приемни центрове.

Снимка: Holland History

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЛюбопитноНовиниСоциални грижиСнимкиИсторияАнкетиПсихологияИнтервюта