Начало Здравна медиа Здравни новини В цялата страна се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза

В цялата страна се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза

В цялата страна се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза - изображение

В лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в цялата страна стартира кампанията "Дни на отворени врати". Инициативата се провежда по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март 2017 г. В рамките на кампанията ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза до 24 март включително, поясняват от Здравното министерство.

Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.

През 2015 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите "Цели на устойчивото развитие".

"Инициативата "Дни на отворени врати" по повод Световния ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведа под мотото: "Обединени да спрем туберкулозата". Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги", съобщават още от Министерството на здравеопазването.

Данните показват, че "Дните на отворени врати" осигуряват добра откриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

Вижте списъка на лечебните заведения, които ще се включат в инициативата.

Снимка: vesti.mk

Източник: Министерство на здравеопазването

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниИсторияДиетиЛюбопитноЛеченияТестовеМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи