Начало Здравна медиа Здравни новини В Шуменска област започват прегледи за туберкулоза сред рискови групи

В Шуменска област започват прегледи за туберкулоза сред рискови групи

В Шуменска област започват прегледи за туберкулоза сред рискови групи - изображение

В област Шумен е направен график за извършване на прегледи за туберкулоза. В консултациите ще бъде използван флуорограф, а инициативата е насочена към рискови групи от ромски произход, съобщава Радио „Фокус“.

Стремежът е да се обхванат близо 600 души и да се открият ранни симптоми на заболяването, което в дългосрочен план ще доведе до намаляване на случаите и до своевременно лечение, където има нужда.

Безплатните прегледи за белодробното заболяване са вследствие от рамково споразумение между Здравното министерство и Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, което предвижда отпускане на безвъзмездна помощ по Програма „Подобряване на устойчивостта на националната програма по туберкулоза“.

Всяка една община поема организацията по привличане на хората от рисковите ромски групи с помощта на здравните медиатори, ромска фондация „Искра“, РЗИ и семейно-консултативните центрове.

Графикът е следният: в община Никола Козлево прегледите ще са на 19, 20, 21, 22 и 23 септември, включвайки и община Каолиново. В община Нови пазар хората могат да се изследват на 24 септември. Следващите два дни инициативата ще се проведе в Шумен, като ще бъдат прегледани и живеещи в Хитрино и Венец. На 27 септември е редът на с. Салманово, а на 28-ми – на с. Ивански. Последният ден от графика – 29 септември, е отреден за община Велики Преслав.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nrcu.gov.ua

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияВидеоСнимкиДиетиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаТестовеИзследванияБотаникаЗаведенияСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актове