Начало Здравна медиа Здравни новини Гастроентеролози от Франция и Норвегия оперираха на живо в дните на XIII конгрес

Гастроентеролози от Франция и Норвегия оперираха на живо в дните на XIII конгрес

Гастроентеролози от Франция и Норвегия оперираха на живо в дните на XIII конгрес - изображение

В дните на XIII конгрес по гастроентерология в столицата едни от водещите специалисти от Норвегия и Франция оперираха на живо. Проф. Крум Кацаров от ВМА коментира, че и двете операции, проследени от участниците във форума на живо, са уникални. Така е, защото спестяват тежките класически операции.

„Колегите демонстрираха изключителна техника. Хранопроводната патология, която преди се оперираше за шест часа, сега се отстранява за половин час“, е оценката на проф. Кацаров за демонстрираното.

Само за минути беше осъществена щадяща операция без външни разрези на пациент с ахалазия и той получи възможност за пълноценен живот, а при втората отстраниха голям полип от хранопровода, за което бяха нужни четиридесет минути.

Проф. Крум Кацаров изрази задоволството си, че на демонстрациите и на лекциите на медици от България, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Великобритания, Израел и Русия са присъствали много млади гастроентеролози.

Интерес по време на форума провокира още представянето на неалкохолната стеатозна болест на черния дроб и иновациите при редките и значими заболявания като болестта на Крон и улцерозния колит.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vma.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаИсторияНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)СпециалистиИзследванияНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииЛюбопитноПроизводителиЗаведенияХранене при...ЛеченияСнимкиПсихологияКлинични пътекиЗдравни съветиЛайфстайлАнкети