Начало Здравна медиа Здравни новини Гилдията на лъчетерапевтите твърди, че НЗОК поставя лимити за този вид лечение

Гилдията на лъчетерапевтите твърди, че НЗОК поставя лимити за този вид лечение

Гилдията на лъчетерапевтите твърди, че НЗОК поставя лимити за този вид лечение - изображение

Гилдията на лъчетерапевтите в България обвинява НЗОК, че налага ограничения в приема на онкоболни пациенти, нуждаещи се от този тип лечение. Близо 19 000 души в страната имат нужда от лъчетерапия, но по думите на представители на Гилдията те трябва да чакат ред, защото от здравната каса поставили седмични и месечни лимити за ползване на съвременната апаратура.

В България центровете, които провеждат радиохирургия и лъчетерапия, са 20. Средствата, които се отпускат от бюджета на касата за тази дейност, са близо 60 млн. лв. Високотехнологичната апаратура, която беше закупена за лечението на болните, струва 160 млн. лв., като парите са осигурени от еврофондовете. Специалистите по лъчетерапия твърдят, че преди две седмици от НЗОК ограничили терапията във всички центрове и по този начин получаваните пари за дейността намалели с 30 на сто.

От Гилдията коментират още, че е недопустимо пациенти с ракови заболявания да чакат и тяхното лечение да бъде отлагано във времето. Специалистите се възмущават и от още един факт – че при наличните съвременни апарати за лъчетерапия, е необяснимо и неприемливо болни с тумори на главата и шията, на малкия таз, мозъка, корема и белия дроб да бъдат облъчвани с остарели техники, които вече не се използват масово по света.

Специалистите настояват да бъдат премахнати лимитите за лечение на пациентите с онкологични заболявания.

В същото време от НЗОК разпространиха до медиите съобщение, в което се казва, че „определените месечни обеми за лечебните заведения, осигуряващи лечение по лъчетерапия, дават възможности за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, като е създадена възможност за използване на обемите в рамките на тримесечието“. Посочва се също така, че има увеличение на дейностите, предвидени в клиничните пътеки за лъчетерапия за тази година. В писмото се казва още, че средствата, които са предвидени за това перо, осигуряват лечението на всички болни, имащи нужда от този вид терапия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg, НЗОК
Снимка: empowher.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛеченияЛюбопитноНормативни актовеКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиБотаника