Начало Здравна медиа Здравни новини Глобалното замърсяване причинява смъртта на 9 млн. души всяка година

Глобалното замърсяване причинява смъртта на 9 млн. души всяка година

Глобалното замърсяване причинява смъртта на 9 млн. души всяка година - изображение

Един от всеки шест смъртни случая е причинен от замърсяването. Изчисления показват, че общо в света 9 млн. души почиват вследствие тази причина, сочи проучване, цитирано от в. „Уошингтън поуст“.

Токсични мини и комбинати в Южна Америка, мръсен въздух в Китай и Индия, замърсена вода в Субсахарска Африка – това са само част от фрапиращите примери за замърсяването по света. Направеното от учени изследване, което е публикувано в научното издание Lancet, показва, че всяка година глобалното замърсяване отнема живота на три пъти повече хора, отколкото туберкулозата, маларията, ХИВ и СПИН взети заедно. Най-потърпевши са бедните и развиващите се страни, пише Дарик.

Проучването е продължило две години, анализирани са данните на специалисти от повече от 130 държави. Изследването подробно документира причините за ненавременна смърт и за развитието на различни болести.

Замърсяването на въздуха е на първо място в тази негативна класация, като тук се има предвид както външното, така и причиненото от домакинствата чрез изгаряне на въглища, дърва, животинска тор и др. През 2015 г. заради лошото качество на въздуха са починали 6,5 млн. души от инфаркти, рак на белите дробове, сърдечни болести и респираторни проблеми.

Следва мръсната вода, която е убила 1,8 млн. души, причинявайки им инфекции, стомашни болести и др. Някои професионални занимания също водят до фатален край. Работещите с бои се разболяват от рак на пикочния мехур, миньорите страдат от белодробни болести, а системното излагане на токсини и канцерогени предизвиква смъртта на 800 000 души всяка година.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: motherjones.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиЛайфстайлАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияПатологияПсихологияСпециалистиБотаника