Начало Здравна медиа Здравни новини Годишният отчет на съвета по цени показва, че той е спестил над 20 000 000 лв. на касата

Годишният отчет на съвета по цени показва, че той е спестил над 20 000 000 лв. на касата

Годишният отчет на съвета по цени показва, че той е спестил над 20 000 000 лв. на касата - изображение

Отчетът за отминалата година на съвета по цени и реимбурсиране показва, че институцията е успяла да спести 23 000 000 лв. на НЗОК, а разходите са в размер на един милиард лева. Икономията е факт, благодарение на проверките на стойността на медикаментите в референтните страни.

777 са лекарствата, за които е установено, че са с по-ниска цена и най-голям брой от тях експертите са намерили в Словакия, Гърция и Румъния. За 570 от тях са влезли в сила решенията за намаление, което е от 5% до над 50%. Най-сериозни икономии са направени по отношение на медикаментите, които здравната каса плаща в аптеките. Става дума за почти 17 000 000 лв. Спестени са още и 7 000 000 лв. от онколекарствата за здравните заведения. Влияние на това оказва появата на пазара на първия генерик. Експертите на съвета отчитат, че само от появата на пет медикамента са спестени малко над три милиона лева.

От документа става ясно още, че сумите за терапията с 21 INN се е увеличила с 293 000 лв., тъй като 17 от отпадналите от пазара генерични продукти са били с най-ниската цена, която плаща касата.

Отчетът показва, че през отминалата година за плащане са включени 48 нови лекарства. Екипът е разгледал над 150 заявления за изключване на лекарства от позитивния списък, някои са останали на свободния пазар, но останалите са напуснали държавата. Най-голям е броят на медикаментите за неврологични и онкологични заболявания. От всички изключени 53 са имали референтна стойност и това ще повиши разходите на касата.

Малко над сто са процедурите за регистрация на цени на лекарства без рецепта, като 27 от тях са от паралелен внос, е записано още в отчета за 2017 г.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: usinenouvelle.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноАнкетиСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиИсторияЛеченияОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография