Начало Здравна медиа Здравни новини Гражданите могат да се консултират с експерти от НЗОК на безплатен телефон

Гражданите могат да се консултират с експерти от НЗОК на безплатен телефон

Гражданите могат да се консултират с експерти от НЗОК на безплатен телефон - изображение

Всички, които се нуждаят от информация, свързана със здравното осигуряване, могат да се възползват от услугата, която им предоставя НЗОК. На разположението на българските граждани има „Горещ телефон“, на който специалисти от институцията отговарят на въпроси, касаещи здравеопазването и здравното осигуряване. Неговият номер е 0800 14 800 и е напълно безплатен за потребителите на стационарни телефони, на всички мобилни оператори, както и ако възползващият се от услугата звъни от чужбина.

Всеки работен ден на седмицата от 9 до 12 ч. и от 13 до 17,30 ч. гражданите могат да задават своите въпроси към експертите на Здравната каса. Една консултация трае 5 минути и след това връзката прекъсва автоматично, но ако потребителят не е получил необходимата му информация за този период от време, той може да набере отново номера и да продължи разговора със същия специалист.

Българските граждани имат и друга възможност да се допитат по интересуващи ги въпроси, касаещи здравното осигуряване. Това е услугата „Оnline консултация“ и може да се направи на страницата на НЗОК - www.nhif.bg. На разположението на хората е и приемна, която се намира в София, кв. „Лозенец“, ул. „Любата“ 15. Тя е била посетена от 965 здравноосигурени клиенти.

За изминалата година експертите от Здравно-информационния център на НЗОК са провели 14 579 консултации по „Горещия телефон“ и повече от 6920 на стационарните телефони на касата. От онлайн услугата са се възползвали граждани, които са задали общо 1910 въпроса през 2017 г. Срокът, в който експертите са длъжни да отговорят, е 5 дни.

Националният телефон за консултация на гражданите действа от 2003 г.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: НЗОК
Снимка: monitor.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестовеПсихологияСпециалистиЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииИстория