Начало Здравна медиа Здравни новини Грипът взе първата си жертва

Грипът взе първата си жертва

Грипът взе първата си жертва - изображение

Грипът взе първата си жертва и това е дете на 3 г. и 8 месеца. Информацията е потвърдена от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Детето е от София и са били засегнати вътрешните му органи. Това е вторият случай в България с идентифициран грипен вирус тип А. Другият е при жена от Русе.

В този период са разпространени двата щама на грипа - А и В. В края на старата година са били установени 5 случая на болестта от тип В. Те са изпратени от пет различни лечебни заведения и най-често пациентите са млади хора и деца.

При вируса от тип А началото на заболяването може да е бурно и съпроводено с дихателна недостатъчност. Такова състояние се наблюдава при един на 1000 души, а всеки трети е застрашен от развиването на бактериална пневмония. Хората трябва да са предпазливи и ако забележат болка, тежест в гърдите и променен характер на кашлицата, да се обърнат веднага към лекар, предупреждава проф. Кантарджиев.

Очаква се пикът на епидемията да бъде в края на януари или началото на февруари. В момента в Европа се наблюдава повишаване на грипните заболявания. Специалистите смятат, че ако грипният вирус от тип А по-дълго циркулира, може да се получат повече усложнения. В началото на епидемията действа микс от вируси и затова не може да се каже, че той ще е основният причинител на масовите заразявания.

Хората могат да се предпазят от разболяване като често проветряват помещенията, в които се намират, и спазват голяма лична хигиена.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: phillymag.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлПатологияПсихологияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛеченияМикробиологияЗдравни съветиХранене при...ПрезентацииЗдравни проблемиАлт. медицинаВидеоТестовеИзследвания