Начало Здравна медиа Здравни новини Грипът приключи, идват респираторните инфекции и алергиите

Грипът приключи, идват респираторните инфекции и алергиите

Грипът приключи, идват респираторните инфекции и алергиите - изображение

След оттеглянето на зимата няма да има нова грипна вълна, увери проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. След епидемичната обстановка, чиято сила беше преди няколко месеца, сега има единични случаи, което е характерно за края на зимата, обяви още специалистът. “Летен и пролетен грип няма. За сезона сега са присъщи респираторните инфекции – болки в гърлото, хрема и запушен нос“, поясни той. Съветите са да избягваме кихащи и кашлящи хора, защото след прекарана вирусна инфекция, имунитетът се възстановява в продължение на 1-2 месеца. Често да си мием ръцете, да не прекаляваме с изкуственото набавяне на витамини, а да залагаме на това чрез храна. Така ще предотвратим и свръхвитаминозата.

Заради предстоящото цъфтене на растенията проф. Кантарджиев предупреждава и за появата на алергиите. Симптомите са запушени и течащи нос и очи, сърбеж и кихане. Около 15% от здравото население на страната боледува през пролетта от така наречената сенна хрема, от алергичен ринит, който се причинява от домашния прах, акари, пърхот от домашни животни – 20-25%, а от бронхиална астма, която е през цялата година и е с превес при децата – 8-9%. Сумирано, това е над 35%, което означава, че всеки трети българин има такива здравословни проблеми. Европейски и световни проучвания посочват, че в близките 25 години половината от населението, включително и в България, ще страда от алергии.

Общите препоръки са алергичните хора да стоят по-често у дома, да излизат вечер, а не сутрин и да си правят редовно душове. Но тъй като съвременният живот налага те да са постоянно в движение, има други мерки, които са по-удобни за приложение. Едната е ваксинация с алергена, който причинява оплакванията, и така организмът не реагира или по-малко реагира на него. Другият начин е чрез лекарства – капки в очите, таблетки или спрейове за нос.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthclinicweb.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни проблемиАлтернативна медицинаЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлТестовеСнимкиБотаникаЛеченияМедицински изследванияАнкети