Начало Здравна медиа Здравни новини Още две деца със съмнения за морбили в Пловдив

Още две деца със съмнения за морбили в Пловдив

Още две деца със съмнения за морбили в Пловдив - изображение

Две деца още са приети днес в Инфекциозната болница в Пловдив със съмнение за морбили. Децата са на 6 и 7 месеца от "Столипиново", но нямат никаква роднинска връзка помежду си. Те не са били в контакт с останалите заразени пациенти. Това съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ.

С тези деца случаите в Пловдив стават седем, като за три от тях е потвърдена диагнозата, а за останалите се изчакват резултатите.

Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности, за да се защити населението на страната. Към момента се извършват имунизации с приоритет на лица до 18 годишна възраст сред семействата, приятели, съседи и близки в контакт на пациентите с морбили в страната.

Същевременно в цялата страна се преглеждат неимунизираните в листите на общопрактикуващите лекари за извършване на селективна имунизация. Контролът по изпълнението на указанията е възложен на регионалните здравни инспекции.

По рано днес здравният министър д-р Илко Семерджиев изрази своето притеснение пред bTV от възможна епидемия на морбили в страната. Степента на имунизиране в България е около 92%, но ситуацията ще бъде по-сигурна и рисковете ще намалеят, ако това ниво мине 95%.

"Задължителните ваксини в България са прецизни и е важно да се ваксинират децата", призовава министърът. "За тази година са осигурени ваксини МПР (морбили, паротит, рубеола), които възлизат на 152 хил. дози. Отделно има и резерв от миналата година и няма опасност от дефицит", допълни той.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: khn.org5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайлЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмАптекиСпециалистиОрганизации