Начало Здравна медиа Здравни новини Ден на отворените врати в Отделението по неонатология в МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен в чест на Световния ден на кенгуру грижата – 15 май

Ден на отворените врати в Отделението по неонатология в МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен в чест на Световния ден на кенгуру грижата – 15 май

Ден на отворените врати в Отделението по неонатология в МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен в чест на Световния ден на кенгуру грижата – 15 май - изображение

Отделението по неонатология в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" – Сливен се включва към инициативата по повод отбелязването на Световния ден на кенгуру-грижата, който се отбелязва традиционно на 15 май. Поканата е на фондация „Нашите недоносени деца“.

Отделението обявява Ден на отворените врати от 17:00 ч. до 18:00 ч. на 15 май, насочен към родителите на деца, настанени в неонатологичното отделение.

Присъединявайки се към инициативата здравното заведение прави заявка към стремеж за осигуряване на изключително добра грижа според световните стандарти за своите малки пациенти. Недоносените деца се нуждаят от специални грижи за по-дълъг период от време, както и от изграждането на връзка с родителите.

Кенгуру-грижата (продължителен контакт кожа-до-кожа) е основен и най-ефективен вариант за включването на родителите в обгрижването на своите бебета. Редица медицински изследвания доказват, че този метод е много по-добра алтернатива на кувьоза. Резултатите са забележителни и оказват положителен ефект върху температурната регулация, двупосочната привързаност, сукателни умения на бебето, сърдечната и дихателна честота и възможността за по-ранно изписване на бебетата от неонатологично отделение.

Генгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация като грижа за всички бебета, при които това е медицински възможно“, коментира Надя Дренска от фондация „Нашите недоносени деца“.

В България тази практика не е силно залегнала, но тази година страната ни участва за първи път в инициативата.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимки