Начало Здравна медиа Здравни новини Ден на отворени врати в ортопедична работилница в Стара Загора

Ден на отворени врати в ортопедична работилница в Стара Загора

Ден на отворени врати в ортопедична работилница в Стара Загора - изображение

Българо-швейцарската Ортопедична работилница в Стара Загора, единствена в България, организира ден на отворени врати. Основната дейност на работилницата е изработката на коригиращи ортопедични средства за деца с различни ортопедични проблеми.

Откриването ще започне в 11ч. Поканени са специални гости – Денис Кнобел, посланик на Швейцария, проф. Веска Шошев, областен управител на град Стара Загора, Живко Тодоров, кмет на града и дарители.

Събитието отбелязва завършекът на тригодишният българо-швейцарски проект "Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница". Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В деня на отворените врати гостите ще имат възможността да разгледат Работилницата и новооткритият Обучителен център. На събитието ще присъстват и швейцарският специалист д-р Бруно Франие, българският му колега  д-р Йовко Гюров, швейцарски и български техници, обучавани по проекта. Д-р Франие ще извърши редовни ортопедични прегледи за деца от страната. Той е познат на българското общество о и прави редовни прегледи на два месеца на деца с ортопедични проблеми.
Събитието е от интерес за рехабилитатори, лекари, студенти по медицина, социални работници, медии.

По проекта са специализирали четирима български специалисти, които вече сами изработват ортопедични средства - шини, протези, ортези за нуждите на децата. Прегледани са 800 деца, изработени са над 100 помощни ортопедични средства. Специалистите наблягат на метода "ортезно" лечение, който е изключително щадящ за деца с детска церебрална парализа и други ортопедични проблеми. Швейцарският подход позволява избягването на операции.

Към момента изработването на ортопедични коригиращи средства не се покрива от Здравната каса. Занапред Работилницата ще разчита на проекти и дарения.

Единствената в България Ортопедична работилница е резултат, благодарение на Фондация "Обществен дарителски фонд - Стара Загора" и партньорът от Швейцария Фондация Суисклиникал, създадена по инициатива на българската тенесистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие.

С добрата подкрепа на много дарители и спонсори от 2013 година Работилницата се помещава в нова сграда в старозагорския кв."Железник".

Ортопедична Работилница - ден на отворени врати

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: acfb-bg.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиСпециалистиИсторияНовиниЗдравни проблемиЗаведенияЛюбопитноОрганизацииМедицински изследванияНормативни актовеЗдравни съветиСпорт