Начало Здравна медиа Здравни новини Депутати и управители на болници се обединиха в мнението си, че системата е рухнала в Стара Загора

Депутати и управители на болници се обединиха в мнението си, че системата е рухнала в Стара Загора

Депутати и управители на болници се обединиха в мнението си, че системата е рухнала в Стара Загора - изображение

Между управителите на болнични заведения в областта и депутати от Старозагорски избирателен район се проведе среща, на която бяха обсъдени финансовото положение на лечебниците и мерките, които трябва да се предприемат, за да се подобри то. Единайсетте народни представители от различни политически партии подкрепят становището на медиците, че болниците в региона са в тежко състояние, което те определиха като колапс. Ръководителите на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, Многопрофилните болници за активно лечение в Раднево, Казанлък, Чирпан, Гълъбово, МБАЛ „Тракия“, МЦ „Трошев“, МЦ „Верея“, МБАЛ „НиаМед“, МБАЛ МК „Иван Рилски“, Областен тубдиспансер, Комплексен онкологичен център и други отново отправиха своето искане и пред депутатите да се направи проверка как се разпределят средствата от НЗОК по области през последните 5 години.

Дори директорът на Регионалната здравноосигурителна каса в Стара Загора д-р Славка Йорданова изрази на срещата своето учудване от информацията, че за областта Здравната каса отпуска бюджет за първото тримесечие на тази година, изграден върху сумата от 31 лева годишно за пациент, докато в Сливен е 33 лв., в Монтана – 32 лв., София – 73 лв., в Пловдив – 75 лв., Плевен – 43 лв.

От своя страна присъстващите народни представители поеха ангажимент да участват и да поискат отговор защо област Стара Загора е ощетена по такъв начин на изслушването на Надзорния съвет на НЗОК в четвъртък в Парламентарната комисия по здравеопазване. Също така Кръстина Таскова от „Воля“ ще предложи да се създаде нова комисия, чиято задача да бъде проверка на начина, по който Здравната каса определя и насочва средствата от бюджета си по региони.

Управителите на болничните заведения от областта повториха позицията си, изразена в декларацията от 12 май и с която депутатите са солидарни, за незабавно изплащане на парите за надлимитна дейност за 2015 и 2016 г. Ако не бъдат променени изискванията на НЗОК за финансирането на болничните заведения, ръководителите отказват да подпишат договорите с касата.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: Стоян Стоянов

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеАнкетиЗаведенияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиТестовеИсторияСнимкиОрганизацииИнтервютаКомпании и организацииЗдравни съветиКлинични пътекиЛеченияАптекиСпециалистиСпорт и туризъмОбразованиеСпорт