Начало Здравна медиа Здравни новини Десетки медицински сестри протестираха във Враца

Десетки медицински сестри протестираха във Враца

Десетки медицински сестри протестираха във Враца - изображение

Десетки сестри и медицински специалисти от Враца, Видин, София и още няколко града протестираха днес пред сградата на врачанската болница. Към тях се присъедини и омбудсманът. Мая Манолова заяви пред събралото се множество, че те трябва да постигнат целите си и да получат достойно заплащане за труда си. Тя беше категорична, че ще бъде навсякъде в страната, където се оказва натиск върху здравните работници.

Протестът е както всички, организирани до момента, и е свързан с искането за месечно възнаграждение равно на най-малко две минимални работни заплати, но и с желанието то да е еднакво за всички здравни заведения, независимо от това каква е собствеността им.

В същото време координационният комитет на протеста на сестрите, алиансъта на акушерките и сдружението на фелдшерите излязоха с декларация. В нея представителите на тези организации се разграничават по категоричен начин от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и синдикатите. Заявяват още, че както протестите, така и преговорите, които водят, са без участието на БАПЗГ. Разграничават се и от позицията на асоциацията, и от действията й.

Както по време на протестите, така и в текста сестри, акушерки и фелдшери заявяват, че са свалили доверието си от управителния съвет на Асоциацията. Обвиняват членовете му в задкулисни преговори и корупционни механизми, на които се противопоставят и ясно подчертават, че няма да участват в срещи, на които присъстват представители на организацията.

От Враца дойде новината, че на 15 май медицинските специалисти ще протестират пред МС в столицата.

По повод едно от искания на сестрите заместник здравният министър Бойко Пенков заяви, че те трябва да ги конкретизират, защото сред тях има приемливи, но и други, които той определи като политически.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg, ombudsman.bg

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини