Начало Здравна медиа Здравни новини Детски онколог и неврохирург ще консултират безплатно на 3 ноември в София

Детски онколог и неврохирург ще консултират безплатно на 3 ноември в София

Детски онколог и неврохирург ще консултират безплатно на 3 ноември в София - изображение

В нашата страна отново идва турският специалист по детска онкология и хематология проф. д-р Хилми Апак. Той ще консултира безплатно на 3 ноември заедно с педиатричния неврохирург доц. д-р Бурджу Гьокер. Прегледите ще се извършват в столицата, като трябва да се направят предварителни записвания на тел. 0879 977 401 и 0879 977 402. Двамата лекари пристигат в България по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“.

Типовете рак, които се срещат в детска възраст, са различни от тези, които са характерни за възрастните. Затова диагностицирането и лечението им трябва да се правят от специалисти именно в детската онкология и хематология. Левкемията се среща в 30 на сто от случаите, на второ място са туморите на гръбнака и мозъка. Чести ракови заболявания при децата са и саркомите, невробластомите и лимфомите.

лекар

Въпреки това, в повечето случаи страшната диагноза е напълно преодолима. В големия си процент раковите болести при малките пациенти са лечими, което се дължи на напредъка в медицината. Не са за подценяване и особеностите на детския организъм, който се повлиява от терапията много по-бързо и по-добре от този на възрастните.

Специалистите съветват родителите да следят за необичайни симптоми. Например ако детето поддържа без причина температура 10 дни, трябва да се консултират с лекар. Признаци като главоболие, липса на апетит, осезаемо намаляване на теглото, увеличени лимфни възли, често кървене от венците и носа или умора могат да са белег за много безобидни състояния, но могат и да са сигнал за нещо по-сериозно. По тази причина опитът на лекаря е от огромно значение.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: ЗИЦ „Медикъл Караджъ“

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлПсихологияСпециалистиВидеоЛюбопитноНаучни публикацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииПрезентацииСоциални грижиЛеченияЗдравни съвети