Начало Здравна медиа Здравни новини Деца от Разград се обучаваха за вредата от наркотиците чрез филм с разтърсващи гледки

Деца от Разград се обучаваха за вредата от наркотиците чрез филм с разтърсващи гледки

Деца от Разград се обучаваха за вредата от наркотиците чрез филм с разтърсващи гледки - изображение
Младежи с кървясали очи и разрушени зъби, с лица и ръце, целите в инфектирани рани - това не са герои от филм на ужасите, а наркомани, представящи своята драма в документалния филм „Пропуснат живот", който гледаха в сряда ученици в Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград.

На зловещи, но действителни истории станаха свидетели участниците в дискусията на тема „Превенция на употреба и злоупотреба с психоактивни вещества", организирана от клуб „Здравословен живот" на ЦУТНТ с ръководител Румяна Ангелова и Общински съвет за наркотични вещества (ОБСНВ).

Дискусията бе водена от г-жа Ангелова и представителите на съвета за наркотични вещества - Йорданка Цонева, старши експерт в Превантивния информационен център и Станислава Петрова, секретар на ОБСНВ. Участниците бяха от ПГИ „Робер Шуман", придружени от Ивелина Кулева.

„Хероинът води до затвора или до гроба" - това изречение на един от героите на филма представи красноречиво съдбата на наркоманите. Драмата на хероинозависимите младежи от Благоевград, някои от които вече не са между живите, видът им разтърси участниците в дискусията и те бяха единодушни, че няма да посегнат никога към дрогата.

Не само хероинът е опасен, разбраха те от водещите на дискусията. Амфетамини и екстази, в съчетание с алкохол, води до обезводняване и кома, а алкохолът и цигарите - това са легалните наркотици, които вредят на здравето.

Девойките и младежите бяха предупредени да внимават да не попаднат на така наречените дизайнерски синтетични наркотици, някои от които са под формата на соли за баня и хранителни добавки. И да внимават с тревата, защото така се започва.


Учениците бяха запознати как да разпознаят наркоман и как да му окажат първа помощ. На всички бяха раздадени гривнички с превантивни послания и информационни флайери за въздействието на различните наркотици върху човешкото тяло.

„От социологическото проучване в разградските училища, което е в процес на обработване, установихме, че докато през 2009 година децата са дишали масово лепило, сега най-разпространеното наркотично вещество сред учащите е марихуаната. А това буди тревога, защото често марихуаната е входното ниво към тежките дроги", сподели Йорданка Цонева.

За Framar.bg:

4.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА