Начало Здравна медиа Здравни новини Деца с увреждания от Сливен ходят на хипотерапия

Деца с увреждания от Сливен ходят на хипотерапия

Деца с увреждания от Сливен ходят на хипотерапия  - изображение

На деца от Дневен център „Св. Стилиян Детепазител“ в Сливен се прилага терапия с коне и кучета по проект „Анимал терапия“. Инициативата се осъществява с финансовата помощ на Фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен“ и с помощта на „Клуб по конен спорт Табора“.

На деца с умствени затруднения, с хиперактивност и аутизъм се прилага терапевтична езда. За целта девет коня и понита помагат на момчетата и момичетата да преодоляват своите затруднения. Предлага се и лечебна гимнастика върху гърба на коня, която е предназначена за деца с церебрална парализа и с проблеми с опорно-двигателния апарат. По този начин се работи за по-добра позиция на тялото и се развиват мускулите.

Деца, страдащи от аутизъм и хиперактивност, участват и в терапията с кучета. Те са от породата аляски маламут и тъй като предназначението им е да теглят, малките момчета и момчета се учат да ги впрягат и да им поставят хамути. Ползите от това са придобиване на увереност, научаване как да се справят с непознати дейности, да не се страхуват от нови места и хора.

Предстои към заниманията по хипотерапия да се присъединят и възпитаниците от Помощно училище „Власаки Шуманов“ в Сливен.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: minutemanarc.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаСоциални грижиИнтервютаПсихологияЛюбопитноНовиниХрани и ястияСпортЛайфстайлСнимкиСпорт и туризъмХранене при...ИсторияОрганизацииЗдравни съветиАнкетиПроизводителиЛеченияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения