Начало Здравна медиа Здравни новини Димитровградската болница Св. Екатерина ще съди здравната каса

Димитровградската болница Св. Екатерина ще съди здравната каса

Димитровградската болница Св. Екатерина ще съди здравната каса  - изображение

Димитровградската болница "Св. Екатерина" обяви, че ще съди здравната каса поради заработените и неизплатени надлимитни средства. Това заяви кметът на града Иво Димов като уточни, че общинската администрация ще съдейства на болницата напълно за делото.

В открито писмо до кмета, общинския съвет, омбудсмана, здравното министерство и медиите от ръководството на болницата заявиха своето недоволство. Касата дължи на МБАЛ „Св. Екатерина“ близо 150 000 лева, а само 200 000 лева са нужни за заплатите в пълен размер на персонала. Всички са получавали само процент от трудовото си възнаграждение от 2015 г. до сега. В писмото се настоява за предприемането на спешни мерки, както за стабилизиране на общинското лечебно заведение, така и за редовното ежегодно предвиждане на средства за него, предава Дарик.

Кметът Иво Димов поясни, че община Димитровград е помагала през последните 6 години на болницата. До сега са предоставени 1,2 милиона лева. Старите задължения на лечебното заведение са намалели до 1,5 млн. лв. от над 4 млн. лв. Предстоят да бъдат преведени още 20 000 лева. От тазгодишния бюджет на общината са изплатени повече от заложените 180 000 лева общо за цялата година. Кметът на града поясни обаче, че няма законов ред, по който да помага и за заплатите, понеже МБАЛ „Св. Екатерина“ е търговско дружество.

Много други общински болници са в същото положение. Ако не се предприемат мерки на централно ниво, то няма да е по-различно положението в бъдеще“, коментира кметът на Димитровград.

Отделно д-р Матеев заяви, че на 20 октомври е депозирал желанието си повече да не заема поста на управител на лечебното заведение.

Темата предстои да се обсъжда на среща на сдружението със здравния министър.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DarikNews

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеТестовеСпециалистиЛайфстайлСоциални грижиАнкетиИсторияЗаведенияСнимкиЛюбопитноКомпании и организацииОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛечения