Начало Здравна медиа Здравни новини ДКЦ „Софиямед“ организира безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата

ДКЦ „Софиямед“ организира безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата

ДКЦ „Софиямед“ организира безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата - изображение

Специалисти от ДКЦ „Софиямед“ ще преглеждат безплатно за рак на млечната жлеза на 5, 6 и 7 март. Желаещите да отидат на консултацията трябва да носят задължително предишни изследвания и да си запишат час на тел. 0895 555 444, подменю 2 или на 02 465 0000.

От съществено значение е ранното поставяне на диагнозата рак на гърдата. Тогава шансовете за излекуване са многократно по-високи. Важна част от профилактиката освен редовното ходене на прегледи, е и самоизследването от страна на жените. Препоръчително е те да следят за симетричността на гърдите си, за промяна в структурата или цвета, за формата им. При напипването на бучка е наложителна консултацията със специалист.

Методите за диагностика са ехография, мамография и ядрено-магнитен резонанс на млечните жлези. Първият е най-подходящ за жени над 30-годишна възраст. Ехографията е безболезнена и при нея могат да се разграничат злокачествените от доброкачествените образувания, да се диагностицират възпалителни промени или мастопатии.

При мамографията се използва относително ниска доза рентгеново лъчение. Чрез нея се визуализира структурата на гърдата и затова е подходяща, когато са налице симптоми. Препоръчително е веднъж на две години жените след 40-годишна възраст да проверяват с този метод състоянието на млечните си жлези.

Ядрено-магнитният резонанс е най-високотехнологичният метод за скринингова диагностика.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: УМБАЛ „Софиямед“

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиСпециалистиЗаведенияЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиПатологияВидеоИзследванияАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияБотаникаНормативни актове