Начало Здравна медиа Здравни новини Днес започна кампания срещу рака на простатата

Днес започна кампания срещу рака на простатата

Днес започна кампания срещу рака на простатата - изображение

Днес започна информационната кампания, посветена на битката срещу рака на простатата.
Тя е наречена "Открито за мъжете" и се провежда за втора поредна година, като цели да повиши информираността на българите за проблема и да насърчи ранната диагностика.

Проф. Александър Хинев, който е секретар на Българското урологично дружество и национален консултант по урология, заяви, че заболяването е второто по честота сред новодиагностицираните мъжки заболявания и втората най-честа причина за смърт при тях.
Той посочи и че има висок процент, когато заболяването не е диагностицирано.

Проф. Хинев сподели, че са тревожни данните на Световната здравна организация, според които има тенденция за увеличаване на процента на смъртност от рак на простатата в България и Румъния.
Именно затова е от изключително значение ранното диагностициране и адекватното лечение на заболяването. Препоръчва се всеки мъж, навършил 45 години, веднъж годишно да си прави профилактичен преглед при уролог.

Посланик на кампанията стана най-успелият български плувец Петър Стойчев, който подкрепи каузата и сподели, че вярва, че тя би спасила живота на много български мъже.

"За мен отговорното поведение е проява на мъжественост, затова искам да призова всички български мъже да проявят тази отговорност към здравето си и един път в годината да се подлагат на профилактичен преглед", коментира Стойчев.

Безплатни профилактични прегледи ще се извършват между 24 и 28 ноември 2014 г. след предварително записване в следните медицински центрове:
София - Медицински център "Доверие", ДКЦ № 6;
Варна - МЦ "Нова";
Пловдив - ул. "Полк. Сава Муткуров" № 30, ет. 1;
Плевен - МЦ "Уромед".

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиЛюбопитноЛеченияАлт. медицина