Начало Здравна медиа Здравни новини Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата - изображение

24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.

Профилактиката на заболяването чрез имунизация с ваксина БЦЖ 48 часа след раждането на бебето е изключително важна.

Болестта е позната още като "жълтата гостенка", а неин откривател е немският учен Робърт Кох. Той е направил и още едно голямо откритие, а именно разтвора туберкулин, който се инжектира подкожно и се наблюдава последващата реакция от него, за да се установи дали кожата се зачервява или не. По този начин се разбира дали има наличие на туберкулозна инфекция и какво е състоянието на имунитета срещу болестта. Тази проба се нарича "Манту" и се прави на всички деца по няколко пъти от раждането до ученическа възраст.

Проблемът с това заболяване, за съжаление, съществува и днес. Статистиката сочи, че всяка секунда по света някой се заразява с туберкулоза, а на всеки 20 секунди някой умира от коварната болест.

Ако един пациент с активна белодробна туберкулоза не се подлага на лечение, той може да зарази 10-15 човека за една година.

Съществува още един сериозен проблем – пациенти, страдащи от мултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилно лечение, прекъсване или неспазване на лечението. Обичайните лекарства не могат да лекуват тези пациенти.

СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството преди 19 години. Както в много държави, така и в България, започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза, включващи профилактика, ранна диагностика и лечение.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияСнимкиТестовеСоциални грижиЛеченияЗаведенияСпортЛайфстайлСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииДиетиМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаАнкетиПсихологияИнтервютаГеографияЛичностиНаправления в медицината