Начало Здравна медиа Здравни новини Днес отбелязваме Световния ден на сърцето

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето  - изображение

Днес, на 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Това е инициатива на Световната здравна организация, насочена към потребителите, пациентите с цел информираност и превенция към здравето на сърцето. По цял свят на този ден се организират различни мероприятия, демонстрации и инициативи. Основната идея е хората да се запознаят с рисковете, опасностите и симптомите при сърдечносъдови проблеми.

Сърдечносъдовите заболявания са най-често срещаните в световен мащаб и причина номер едно сред смъртните случаи. Над 80% от тези случаи, вследствие на инсулт и сърдечносъдови заболявания, могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рисковите фактори – вредната употреба на алкохол, цигари, голямо количество сол, липса на физическа активност, повишено кръвно налягане. Тенденцията обаче е доста тревожна и все повече спада и възрастовата граница на засегнатите.

България заема една от челните позиции сред страните от Европа по заболеваемост от сърдечносъдови заболявания, в това число и на смъртност. Затова специалисти съветват редовна превенция и профилактика, за да може да се реагира своевременно при открити отклонения от стандартния ритъм на организма за всеки отделен човек.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: tobefuture.com


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ФизиологияИсторияСнимкиИзследванияЛеченияОрганизацииАлт. медицинаБотаникаВидеоНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти