Начало Здравна медиа Здравни новини Днес 762 аптеки протестират и няма да отворят врати

Днес 762 аптеки протестират и няма да отворят врати

Днес 762 аптеки протестират и няма да отворят врати - изображение

Днес 762 аптеки в цялата страна ще затворят врати в знак на протест срещу „хаоса и прокарването на корпоративни интереси“ в здравеопазването. От Националната аптечна камара искат да покажат по този начин, че е необходима национална лекарствена политика.

Председателят на Камарата Антон Вълев съобщава, че само в столицата близо 40 аптеки няма да работят в днешния ден. Фармацевтите протестират срещу разходите, които ще се наложи да направят за въвеждането на Националната система за електронна рецепта, дигитализация на здравеопазването, за внедряването на Европейската система за верификация на лекарствата в горепосочената наша система, за въвеждане на електронно досие на пациента, както и за интегриране на система за следене на наличностите на медикаментите.

От съсловната организация смятат, че трябва да се създадат реални финансови инструменти, които да помогнат на аптеките да вкарат всички тези системи в действие. Без тях ще им е непосилно да ги въведат за тяхна сметка, без да имат възможност да приспаднат тези разходи чрез цената на услугите, които предлагат.

Фармацевтите се обединяват около необходимостта да има единни държавни цени на лекарствата, които да са отпечатани от производителя върху всяка опаковка. Сега производителите предлагат медикаменти на по-ниски цени в аптеките, които са свързани с тях или определени дистрибутори, а в необвързаните с тях – на по-високи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини