Начало Здравна медиа Здравни новини Документи за интервенция с кибернож приемат в УМБАЛ Св. Георги – Пловдив

Документи за интервенция с кибернож приемат в УМБАЛ Св. Георги – Пловдив

Документи за интервенция с кибернож приемат в УМБАЛ Св. Георги – Пловдив - изображение

На 15 април ще се въведе в експлоатация единствената в страната роботизирана система за радиохирургия Cyberknife (Кибернож) Accuray в УМБАЛ "Свети Георги". Това съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение в болницата.

Киберножът е единственият апарат от този род на територията на България. В Националния рамков договор за 2017 г. е въведена конкретна отделна клинична пътека – КП №252.2. за апарата - "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож", която е на стойност 9 хиляди лева.

Роботизираната систeма Cyberknife е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори, която позволява лекуването на множество и трудно достъпни лезии. До скоро пациенти с подобни диагнози се насочваха към различни онкологични центрове извън страната, което значително оскъпяваше и забавяше лечението.

Киберножът представлява система, насочваща лъчите с точност до 1 мм. В реално време се наблюдава определената зона за манипулация. Запазват се органите и тъканите здрави поради рязкото спадане на дозовия градиент.

Интервенциите са безкръвни, безболезнени и са добър и бърз метод на лечение. Предразполага се синхронно проследяване на раковото образование спрямо положението на пациента.
Методът е предпочитан за лечение на сложни вътречерепни лезии, както и на лезии около мозъчния ствол и зрителния апарат. Облъчването има широк обхват през 120 различни ъгъла.

УМБАЛ "Св. Георги" стартира приема на документи на пациенти, подходящи за радиохирургията. Нужно е подготовката и представянето на всички медицински документи, документи от предходни облъчвания, образни изследвания, решения на онкологични комисии, както и ПКК.

Наборът от документация ще се приема след предварителна уговорка на телефон: 032 602 330 и 0887 705 636.

Една седмица ще трае разглеждането на документите и при одобрение, пациентите ще бъдат информирани на посочен от тях телефон за връзка.

Лечението е по клинична пътека на НЗОК и е напълно безплатно за пациентите.

Апаратурата е част от Високотехнологичния център за образна диагностика на онкологични заболявания. Позиционирана е в две бази на Университетската болница. База 1 на УМБАЛ "Свети Георги". Адресът е бул. "Васил Априлов" 15A. База 2 с адрес бул. "Пещерско шосе" №66, по-известна като Хирургичен блок.

Въвеждането в експлоатация на роботизираната система за стереотактична радиохирургия – Ciberknife Accuray затваря пълният цикъл от комплексно и висококачествено лечение на пациенти със злокачествени заболявания в УМБАЛ "Свети Георги".

Кибернож в УМБАЛ Свети Георги - Пловдив

Високотехнологичният център за образна диагностика на онкологични заболявания е финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007- 2013 по Схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации". Стойността на проекта е 22 милиона лева.

УМБАЛ "Свети Георги" осигури за своя сметка допълнително оборудване – 4D компютър томограф за по-ефективна и качествена радиохирургия.

4D томограф

По статията работи: Велина Неделчева

Снимка: УМБАЛ "Свети Георги"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиИсторияПроизводителиНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиОткритияАлтернативна медицинаЛеченияАнкетиБотаникаМедицински изследванияГеографияКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмАптекиОрганизацииСпециалисти