Начало Здравна медиа Здравни новини Доц. Николай Янев стана Лекар на годината

Доц. Николай Янев стана Лекар на годината

Доц. Николай Янев стана Лекар на годината - изображение

Доц. Николай Янев, лицево-челюстният хирург, който извърши уникална операция на мъж с рак на лицето, стана Лекар на годината. Заедно с него от Българския лекарски съюз наградиха още 22-ма медици в шест категории, съобщава в. "24 часа".

Младият лекар се прочу със сложната операция, която извърши в България и при която съчета медицински техники с най-новите технологични иновации. Тогава той имаше задачата да отстрани голям тумор и наново да изгради лицето на пациента. Това стана с помощта на част от кост от крака му, която беше използвана за построяването на липсващия дял от челюстта, и с имплант, направен чрез 3D принтер.

Доц. Янев съобщи, че мъжът се чувства много добре и се усмихва широко. Българският специалист в момента дели времето и работата си между Великобритания и България, тъй като половин месец се труди в Royal Derby Hospital, а другата половина – в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в столицата. За свой дълг счита да помага на българските пациенти със злокачествено заболяване на лицето по най-добрия и възможен начин, който позволява съвременната медицина. Така ще дава възможност на хората да запазят живота си, външния си вид и способностите си да се хранят и говорят. Надява се в скоро време Здравната каса да обърне внимание и на пациентите с лицево-челюстни заболявания, защото според него тя им е длъжник.

На тържествената церемония от Българския лекарски съюз още отличиха 16 лекари от цялата страна в категорията „Ти си нашето бъдеще“. За „Принос в развитието и утвърждаването авторитета на съсловната организация“ беше наградена д-р Марияна Михайлова. Проф. Росен Димов от Катедрата по специална хирургия на Медицински университет – Пловдив взе приза в категорията „Активен принос в развитие на специалност“. За мениджър на годината беше определен д-р Тодор Тодоров, който е директор на МБАЛ „Стамен Илиев“ в Монтана. Заслугите на доц. Цветан Минчев от „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ и на доц. Иван Танев от Трето очно отделение на „Александровска“ за развитието и прилагането на иновативна медицина също бяха отличени. Оториноларингологът проф. Георги Георгиев получи признание от БЛС за своя дългогодишен принос в развитието на медицината. Специалистът е на 85 години и продължава да е част от екипа на Първа МБАЛ – София.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: 24zdrave.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛичностиВидеоТестовеГеографияАнкети