Начало Здравна медиа Здравни новини До 20 май ще продължи Седмицата за информираност за ревматологични заболявания

До 20 май ще продължи Седмицата за информираност за ревматологични заболявания

До 20 май ще продължи Седмицата за информираност за ревматологични заболявания - изображение

Цялата настояща седмица е посветена за информираност относно ревматологичните заболявания. Инициатор на събитието е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. Тази година повече внимание ще бъде обърнато на рехабилитацията, физическата активност и физиотерапията, които допълват лечението на страдащите от такъв тип болести.

В нашата страна болните от ревматологични заболявания наброяват близо 100 000 души, като от тях почти 70 000 са с ревматоиден артрит, а около 30 000 души имат болестта на Бехтерев. Характерното за този тип заболявания е постоянната болка, която съпровожда ежедневието на болния, ако не се лекува адекватно. И двата пола страдат от хроничните ревматологични болести, като съотношението между мъже и жени е 40% към 60%. Заболяването може да се срещне във всяка възраст - от детска до по-късна.

С подкрепата на АбВи и Ю СИ БИ от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания са подготвили различни инициативи до 20 май. Холистичният терапевт Гергана Радович е заснела видеа с техники за постигане на емоционална свобода (ТЕС практики) и упражнения. Те ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на организацията. Г-жа Радович е специалист по Ти-Тап, което е метод на движение, оказващ отлично въздействие върху хора с намалена или ограничена подвижност, изпитващи физическа болка или водещи заседнал начин на живот.

На 19 май ще се проведе и практически семинар, който ще е насочен към търсещите допълнителна помощ за намаляване и преодоляване на ревматологичната болка чрез движение, хранене и емоционални опори. Семинарът е под мотото "Победи болката, живей пълноценно". От Организацията са в процес на изготвяне на ръководство за страдащите от болестта на Бехтерев и техните близки. Чрез него те ще научат повече за заболяването и за методите за лечение и рехабилитация.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: health.harvard.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоЛюбопитноНовиниИнтервютаХранене при...Здравни съветиОрганизацииАнкетиЛеченияСпециалистиБотаникаИзследванияНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеАлт. медицинаКлинични пътекиИстория