Начало Здравна медиа Здравни новини Държавата възнамерява да забрани наргилетата и електронните цигари

Държавата възнамерява да забрани наргилетата и електронните цигари

Държавата възнамерява да забрани наргилетата и електронните цигари - изображение

Държавата възнамерява да забрани наргилетата и електронните цигари по подобие на правилата, които са за цигарите и тютюневия дим. Сформирана е работна междуведомствена група за разработването на мерки за ограничаване на тяхната употребата, защото изпаренията от тези устройства образуват вредни за здравето вещества, някои от които и канцерогенни. 

Позволените съставки за наргилета и електронни цигари са определени в Брюксел по директивата за тютюневите изделия, но контрол за съдържащите се у нас вещества липсва. В същото време в страната все по-модерни и предпочитани стават именно наргилетата и електронните цигари. По последни данни в България има близо 2,1 милион активни пушачи, повечето от които търсят интересни алтернативи, предава Нова.

По данни от СЗО пушенето на наргиле в продължение на един час се равнява по обем на 100 изпушени цигари вдишан дим. Изпушването на една цигара трае около 3-4 минути, а пушенето на наргиле продължава средно 45 минути, което значително увеличава рисковете от различни заболявания. При изгарянето на растителни смеси сред водните лупи се отделя катран, никотин, въглероден окис, асен, хром, олово. Тук съдържанието на никотин е в сравнително малки пропорции, но все пак съществува. Лабораторен анализ на пушеният дим показва, че част от веществата са канцерогенни и са особено опасни за човешкото здраве. Открито е наличие на бензо-а-пирен и два вида фталати, които са забранени с европейска директива.

При пушенето на електронни цигари се отделя пропиленгликол, глицерин, никотин, вода и ароматизатори. Единствената съставка, обявена за вредна, е никотина. Неговото съдържание е различно в електронните цигари спрямо индивидуалното желание на потребителя. Според анализа от лабораторните изследвания в тези заместители на цигарите също се открива съдържание на фталати.

Медиците считат, че данните на лабораторните изследвания са доста тревожни, защото съдържанието на фталати е много опасно за здравето и преди всичко на ендокринната система. Според проучвания риска от развитие на диабет е много висок, особено при хора, чието нивото на фталати в организма е повишено. Отделно при жените се наблюдава ранна менопауза и по-ранно развитие на всички заболявания, съпътстващи менопаузата. Специалистите обръщат внимание, че модерните методи на пушене могат да повлияят на сърдечносъдовата система, репродуктивната система и на централната нервна система.

Опасността за здравето може да се прояви не само от течността или вида тютюн, но и от вида на електронното устройство. Желателно да се наблюдава маркировка, сериен номер на производител и инструкция за използване.

Характерна черта сред тези изделия е, че липсват етикети, където да са посочени задължителните данни за производител, съдържание на никотин, указание за употреба и забрана за употреба на лица под 18-на възраст.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Frognews

 


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАнкетиНовиниЗдравни съветиСтатистически проучванияАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиПроизводителиЛечения