Начало Здравна медиа Здравни новини Председателят на БЛС прогнозира фалит на големите болници в страната

Председателят на БЛС прогнозира фалит на големите болници в страната

Председателят на БЛС прогнозира фалит на големите болници в страната - изображение

Парите, предвидени в проектобюджета за здравеопазване за 2018 г., ще са с 407 млн. лева повече, но въпросът за недостиг е в преразпределението на извънболничната помощ. Увеличението за общопрактикуващите лекари е със 7 млн. лв., т.е. общо 207 млн. лв., а малко над 2 милиона за поликлиниките, което е изключително недостатъчно. Това заяви д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз в интервю пред Нова телевизия.

Д-р Грозев обясни, че проблемите са финансови и са налице в диагностично-консултативните центрове. Това са поликлиниките, които ще дадат до 80% от бюджетите си във фонд „Работна заплата”, предвид факта, че от 2018 г. минималната заплата става 510 лева. За да успеят да заплащат своите етични задължения към доставчици, за данъци, ток, вода, ще са нужни допълнителни средства. Затова предложението на БЛС бе 13 милиона лева повече за ДКЦ-тата, а увеличението за общопрактикуващите лекари е да бъде 10 милиона лева.

Това преразпределение на 407 милиона лева не кореспондира със стратегията на правителството преди няколко години за изнасяне на тежестта на болничната в извънболничната помощ“, заяви Грозев.

Той уточни, че невъзможността от покриване на разходите, консумативи, издръжки на практиките и кабинетите ще постави пред фалити предимно най-големите болници от страната и най-вече общинските ДКЦ-та в големите градове.

По въпросът чии са интересите, които спъват здравеопазването, Грозев посочи, че не може да отговори, но със сигурност това не са колегите му. Тезата за кражбите в здравеопазването изрази вчера финансовият министър Владислав Горанов.

Моите колеги крадат от себе си, от семействата си, за да има здравеопазване“, категорично отговори Грозев и уточни, че не бива всички да се слагат под общ знаменател, а да се конкретизират имена.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: Нова телевизия
Снимка:  czpz.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиЛайфстайлНормативни актовеИсторияЗаведенияСнимкиКомпании и организацииЛюбопитноОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияСпециалисти