Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Живка Димитрова, БЧК: При даряването на кръв всеки получава безплатна възможност да се изследва за различни болести

Д-р Живка Димитрова, БЧК: При даряването на кръв всеки получава безплатна възможност да се изследва за различни болести

Д-р Живка Димитрова, БЧК: При даряването на кръв всеки получава безплатна възможност да се изследва за различни болести - изображение

  Не всеки човек може да дари кръв, тъй като за това има доста противопоказания, обясни пред Агенция „Фокус" д-р Живка Димитрова от дирекция „Социално здравна политика" на Българския червен кръст.
Така например дарителят не трябва да има диабет, хипертония, заболяване на бъбреците или пък да е претърпял наскоро операция. Дарителите дори не трябва да имат разширени вени. За даряването на кръв значение има и теглото. Човек под 50 кг не може да дарява кръв. Кръв могат да предоставят лица между 18 и 65-годишна възраст. Освен това не трябва да се вземат лекарства поне два дни преди кръводаряването.

  „Не е желателно дори да се приема аналгин и аспирин преди даряване на кръв. Поне един-два дена не трябва да си вземал никакви лекарства. Затова, когато правим акции за кръводаряване, информираме хората за това", обясни д-р Живка Димитрова.

  Противопоказно е и хората да са гладували. „Не може човек да отиде да дарява кръв на едно кафе и една цигара - това е недопустимо", категорична е д-р Живка Димитрова.

  Заради подобни изисквания доста хора отпадат. Някои от тях обаче се връщат няколко дни по-късно, изпълнили изискванията. „На нас ни трябва здрава кръв, от здрав човек. Не може да дарява кръв болен човек. Затова е доброволно и безвъзмездно, защото всеки, който иска да дари кръв за пари, той ще скрие много от тези неща", каза още д-р Димитрова.

  Когато кръводаряването е безвъзмездно, се събира предимно подходяща кръв от здрави хора. Според д-р Димитрова, ако човек ползва кръводаряването за да спечели пари, той би скрил много важна информация за себе си и съответно за качеството на кръвта.

  450 милилитра е стандартното количество кръв, което се взема при кръводаряване.

  От 10 до 20 милилитра се взема за стандартните изследвания, които се правят.

  На кръвта се правят 13 теста за различни болести преди тя да бъде приета в кръвния център - за СПИН, сифилис, за хепатити и др. Така от даването на кръв има и полза за дарителя. Всеки получава безплатна възможност да се изследва за различни болести, за което иначе би дал доста пари.
„Така човек, който не си знае кръвната група, не знае дали страда от някакво заболяване, може да разбере тази информация при даряване на кръв. Всичко става конфиденциално", обясни д-р Живка Димитрова.

  Освен това даряването на кръв прочиства организма. „Много хора не знаят това, че кръводаряването стимулира процеса на обновление на кръвни клетки. Освен това се увеличават защитните сили на организма", обясни още д-р Живка Димитрова.

  Според нея жените даряват по-лесно кръв, тъй като мъжете доста често се страхували от убождането с игла. Дарената кръв се събира в кръвните центрове в страната, след което се преработва. Тя се използва за спасяването на човешки животи.

  От 30 март до 24 май започна пролетната кампания за кръводаряване сред студентите. Такава бе проведена сред учениците в София.

За Framar.bg:

2.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА