Европейска агенция твърди: месото на родния пазар е замърсено, наши експерти отричат
Страната ни е на 8 място по употреба на медикаменти при отглеждането на животни, твърди доклад на Европейската агенция по лекарствата. Родният хранителен продукт е един от най-замърсените според чуждите експерти, а най-чистото месо е в Норвегия и Исландия.
Употребата на антибиотици в българското животновъдство постепенно нараства до 2013 г., когато достига до количества 121 милиграма на килограм живо тегло. Когато ядем подобно месо, част от медикаментите в него преминават в нашия организъм.
Главният национален здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че резултатът от масовата употреба на антибиотици в животновъдството и растениевъдството е появата на резистентност от страна на микроорганизмите към този вид медикаменти. Специалистът казва, че през последните години става все по-трудно да се измислят нови антибиотици. Досегашните, които съществуват, са все по-неефективни.
Държавите, които прибягват най-много до лекарствата, са Италия, Испания и Кипър. Количеството антибиотици, използвано на килограм живо месо в тези страни, е 300 милиграма. В момента в България стойностите са 83 милиграма.
Докладът на Европейската агенция по лекарствата изнася числа, които не отразяват реално използваните антибиотици, а потенциалните количества, с които са третирани животните.
Експерти реагираха на информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата, и отричат в месото на пазара у нас да има антибиотици. Според д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите животните не се подлагат предварително на обработка с медикаменти, тъй като това е много скъпо. Налага се да се използват, когато животното е болно. Но тогава се спазва определеният срок за изчистване от лекарствата и не се пристъпва веднага към колене на животното.
По думите на здравния инспектор Ангел Кунчев всяка година се взимат 500 проби, като от тях е възможно една да покаже наличие на антибиотик.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: jonvilma.com
Коментари към Европейска агенция твърди: месото на родния пазар е замърсено, наши експерти отричат